Operele lui Cioran aparate in instanta de bpv GRIGORESCU STEFANICA

Operele lui Cioran aparate in instanta de bpv GRIGORESCU STEFANICA - 23 aprilie 2013

Aparitia volumelor „Opere” de Emil Cioran publicate de editura Academia Romana este aparata in instanta de firma de avocatura bpv GRIGORESCU STEFANICA. Drepturile de publicare detinute de Eugen Simion, membru al Academiei Romane si drepturile de autor detinute de Eleonora Cioran sunt sustinute de reprezentantii bpv GRIGORESCU STEFANICA.

In urma obtinerii drepturilor de publicare de catre Eugen Simion de la Eleonora Cioran, cele doua volume ce contin operele complete ale scriitorului au fost editate de catre Fundatia Nationala pentru Stiinta si Arta (FNSA) si publicate sub auspiciile Academiei Romane. Aparitia acestora este contestata in instanta de catre editura Humanitas, care pretinde ca detine drepturile de autor asupra operelor lui Cioran si solicita despagubiri, precum si predarea intregului stoc al operelor publicate de catre FNSA. In litigiu este parte si  Eleonora Cioran, prin admiterea in principiu de catre instanta a cererii de interventie principala. Eleonora Cioran a dobandit, prin mostenire legala, drepturile de autor asupra tuturor operelor lui Cioran si este, de asemenea, reprezentata de bpv GRIGORESCU STEFANICA.

Echipa bpv GRIGORESCU STEFANICA formata din avocatii Daniel Stefanica (partener), Raluca Marcu (avocat senior) si Flavius Florea (avocat colaborator) apara demersul cultural al lui Eugen Simion si al Academiei Romane de realizare a celor 300 de exemplare. Nefiind destinate comercializarii, acestea au fost proiectate ca mijloace de asigurare a accesului gratuit la scrierile complete ale lui Emil Cioran pentru biblioteci si critici literari, in vederea sprijinirii activitatii culturale.

Urmatoarea infatisare in acest dosar va avea loc in data de 25 aprilie 2013.

La inceputul acestui an, avocatii bpv GRIGORESCU STEFANICA au castigat in instanta pentru Academia Romana procesul cu Primaria Capitalei pentru revendicarea ansamblului imobiliar, cunoscut sub numele Asezamintele Bratienilor, donat Academiei de catre familia Bratianu in 1948.