Pietele in recesiune favorizeaza cartelurile

Pietele in recesiune favorizeaza cartelurile - 31 octombrie 2008

Conformarea cu prevederile de dreptul concurentei este un subiect din ce in ce mai prezent pe agenda de management a riscurilor unei companii. Motivele principale ale acestei tendinte o constituie cresterea impresionanta a amenzilor contraventionale pentru incalcarea legii concurentei, inmultirea cazurilor de cereri de despagubiri si publicitatea negativa cu efecte dezastruoase pentru imaginea unei companii. In anul 2007, Comisia Europeana a impus amenzi mai mari de 3,5 miliarde euro pentru implicarea in practici anticoncurentiale si carteluri, iar in Romania amenzile pentru carteluri si abuzuri de pozitie dominanta sunt de asemenea in crestere rapida.

„Tragerea unui semnal de alarma si constientizarea companiilor cu privire la compliance este lucrul cel mai firesc pe care il putem face in situatia actuala de criza economica si recesiune a pietelor, care predispune structural la formarea de carteluri si alte incalcari ale concurentei de catre companii” a declarat Catalin Grigorescu, avocat partener care conduce si departamentul de dreptul concurentei in bpv GRIGORESCU. „Confruntate cu reducerea bazei de clienti si diminuarea profiturilor, companiile ar putea fi mult mai inclinate spre practici de fixare a preturilor, de impartire a pietelor ori de pastrare abuziva a pozitiei de piata”, a adaugat Catalin Grigorescu.

In acest context, seminarul “Practical Competition Law: Compliance, Leniency and Damages” organizat de bpv GRIGORESCU a furnizat o perspectiva actuala completa si cu aplicabilitate comerciala a unor subiecte importante de practica in materie. Evenimentul care a avut loc la Radisson SAS in data de 29 octombrie 2008 s-a bucurat de participarea a peste 60 de manageri, juristi de companii si specialisti in compliance.

Seminarul s-a axat in special pe prezentarea practicilor anti-concurentiale interzise si a modurilor practice de asigurare a respectarii prevederilor relevante in societati (compliance), dar si asupra instrumentelor prin care companiile se pot apara de consecintele administrative si civile ale faptelor anticoncurentiale savarsite prin apelarea la politica de clementa ori prin preintampinarea daunelor civile. In plus, seminarul a abordat implicatiile de dreptul muncii si de drept penal la nivel european si national in legatura cu savarsirea de fapte anticoncurentiale.

Seminarul a pus accentul pe aspectele practice de implementare pentru a le da participantilor posibilitatea de a face o auto-evaluare in cadrul companiilor lor cu scopul reducerii riscurilor si a pierderilor financiare. Seminarul a pus in evidenta de asemenea, faptul ca legea este intr-o complexa si rapida schimbare, iar autoritatile europene si nationale de concurenta continua sa isi imbunatateasca si sa isi concentreze abordarea privind punerea in aplicare a reglementarilor privind concurenta. Acest lucru obliga companiile sa constientizeze nevoia de instaurare a unei culturi de compliance prin eforturi proprii (programe de compliance adresate angajatilor) dar si prin recurgerea la consultanti externi.

In ceea ce priveste societatile de avocati, vor avea de castigat cei care inteleg necesitatea specializarii pe domeniul dreptului concurentei prin alocarea de avocati specializati care sa gestioneze clientii cu astfel de nevoi. Pentru cei care au deja dezvoltat acest domeniu de activitate urmeaza o perioada normala de consolidare si crestere.

Departamentul de dreptul concurentei al bpv GRIGORESCU este unul dintre cele mai bune din Romania si se bucura de recunoastere atat din partea clientilor cat si a observatorilor din piata internationala a serviciilor de consultanta juridica. Conform monitorizarilor recent actualizate efectuate de catre PLC Which Lawyer?, unul din cele mai prestigioase ghiduri care monitorizeaza piata de consultanta juridica din Europa, Orientul Mijlociu, Asia, Pacific si America, bpv GRIGORESCU a primit calificativul „recommended” pentru expertiza in dreptul concurentei iar Catalin Grigorescu este cotat cu calificativul „highly recommended” pentru experienta sa in domeniul dreptului concurentei, fiind prima data cand un avocat din Romania primeste un asemenea calificativ in acest domeniu.

Publicatia Chambers and Partners, editia 2008 plaseaza bpv GRIGORESCU pe o pozitie de top si il recomanda pe Catalin Grigorescu ca un excelent practician in domeniul concurentei „Practice head Catalin Grigorescu is described as “the biggest asset to the firm – his fluency in English, German and Romanian means he can always communicate clearly, plus he has excellent contacts and produces quality work,” agreed clients”.

Apartenenta la alianta bpv LEGAL reprezinta un avantaj strategic prin Centrul de Competenta de la Bruxelles care ne ofera acces la cele mai noi informatii in domeniul legislatiei europene privind concurenta si sprijinul ideal in cazurile de concurenta la nivel multijurisdictional. Partenerii nostri din alianta sunt la randul lor lideri in dreptul concurentei in jurisdictiile lor (ex: bpv Hügel in Austria).

Dreptul concurentei nu este singurul domeniu in care cererile clientilor pentru consultanta privind procedurile specifice de notificare si autorizare (regulatory) sunt intr-o continua crestere ci si domenii ca: energie, mediu sau achizitii publice.

“In acest moment, serviciile de consultanta juridica pentru clientii nostri sunt impartite in mod egal intre serviciile de regulatory si cele tranzactionale iar tendinta este in contiuare de crestere a celor dintai mai ales in contextul actual de criza in care numarul tranzactiilor s-a redus simtitor” a declarat Catalin Grigorescu, avocat coordonator al bpv GRIGORESCU.